România ridică din umeri pe eticheta din Europa bietul om ca economia brațe

De când a aderat la UE în 2007, guvernul, prin măsuri economice și comunistă excelență în educație au stimulat creșterea rapidă
La un elegant nou birou in centrul Bucurestiului, Fitbit co-fondator și director executiv James Park explică de ce smartwear gigant este rapid și extinde operațiunile în România și ca urmare a conduce o serie de companii multinaționale. „Tech talent de aici este uimitoare. România și alte țări din Europa centrală și de est au o mare existente talent, și, de asemenea, marile universități”, spune el.

Compania americană, care a cumpărat român smartwatch Vector de brand Ceasuri pentru o raportare de 15 milioane dolari (£11.4 m) la sfârșitul anului trecut, și-a triplat personalul său în România, deoarece, tocmai s-a deschis cel mai mare centru de cercetare și dezvoltare în afara SUA, în capitala româniei. Nu e singur: în ultimii ani, marile companii la nivel mondial, cum ar fi Siemens, Ford și Bosch au creat sau extins operațiunile în România, stimularea economiei, care este deja în creștere în viteză.

În timp ce mulți văd România ca pe o țară a migranților flocking în străinătate pentru a găsi locul de muncă, acasă economia este în plină expansiune. Sectorul serviciilor este în creștere într-un ritm, împreună cu exporturile și industria prelucrătoare. Între timp, consumul privat – de la haine la mobila si auto – a lovit un copil de nouă ani, în 2016, și a crescut de la 8% în prima jumătate a acestui an.

Economia a crescut cu 5,7% pe an în al doilea trimestru al anului 2017, cel mai rapid ritm din UE, unde rata medie de creștere a fost de 2,4%. Acest lucru a fost pe o creștere a PIB de 4,8% în 2016 și 3,9% în 2015; în aceeași perioadă, economia marii britanii a crescut cu mai mult calm 1.8% și 2,2%. Potrivit Fondului Monetar Internațional, economia României este de așteptat să crească cu 5,5%, din 2017.

Sectorul tehnologie, în special, se extinde rapid, construit pe o perioada comunistă moștenire de excelență în știință, matematică și educație tehnică, precum și România e puternică competențe lingvistice, care au de mult timp un centru de externalizare IT. În timp ce limba română este limba latină rădăcinile au ajutat explicat țării competențele lingvistice, unii sugerează că a fost o decizie de subtitrare, mai degrabă decât dub externe programare la televizor că stimulează limbă străină de expunere și de competență.

Potrivit insideri industrie, sectorul tehnologie –care are aproximativ 150.000 de persoane – este de așteptat să se dubleze cota din PIB la 12% până în 2025, ajutat de unul dintre cel mai rapid în bandă largă de viteze de internet din lume (în spatele doar Singapore, Hong Kong, Coreea de Sud și Islanda).
În altă parte, Ford a anunțat că intenționează să angajeze aproape 1.000 de muncitori pentru fabrica sa din Craiova, 180 km vest de capitala, adăugând la muncă actuală de 2,715. Gigantul auto a investit mai mult de 1,2 milioane de euro (1,1 miliarde£) în românia operațiunile de producție din 2008. Dacia, deținută de Renault, un fost comunist de stat gigant, rămâne cea mai mare companie a țării pe baza veniturilor, cu o cifră de afaceri de lire 4,1 miliarde eur în 2016. Aderarea la UE în 2007 a avut în mod clar un impact, în timp ce mai recente măsurile guvernamentale au, de asemenea, stimulat economia.

„În 2015, guvernul a decis să reducă fiscalitatea pentru consum”, spune Ionut Dumitru, economist-sef la Raiffeisen Bank România și președinte al României, consiliului fiscal. „Au tăiat TVA de la 24% la 20%, iar acum 19%, și a extins cota redusă de TVA pentru alimente și alte elemente. Acest lucru a fost un foarte puternic stimulent pentru consum.

„De asemenea, guvernul a dublat salariul minim din ultimii patru ani. Și nu e doar salariul minim pe economie, care a crescut foarte mult, dar, de asemenea, salariile din sectorul public.”

Salariile în România rămâne cu mult sub media UE, făcându-l un ispititor opțiune pentru externalizare; salariul minim lunar este în prezent în jur de £283 – doar Bulgaria este mai mic în cadrul UE.

Cu toate acestea, salarii mai mici s-au oprit mulți Români se întorc acasă, lăsând companii scurt a lucrătorilor – în 2016, rata șomajului a scăzut la un minim istoric de 5,9%, comparativ cu o medie a UE de 8,6%, pe fondul previziuni se vor scadea la 5,4% în acest an.

Incertitudinea asupra Brexit are un impact, cu firmele care caută alternative în cadrul UE, în cazul în care marea BRITANIE urmărește o ieșire care restricționează comerțul.

„Primim cereri de la companiile din marea BRITANIE pe o bază săptămânală de la referendum”, spune Shajjad Rizvi, director al British Romanian Chamber of Commerce în nordul orașului Cluj, una dintre cele mai mari tech centre din Europa centrală și de est.

„Asistăm la companii globale de acoperire pariurile lor, în cazul în care tarifele nu sunt favorabile sau altceva, iar România este una dintre alegerile pe care le cautati la,”, adaugă el. „Companiile de Software, o mulțime sunt dublarea sau triplarea lor forța de muncă în România, și o mulțime de aceste locuri de muncă vin din marea BRITANIE. Tot departamente: marketing, PR, resurse umane; ele sunt închise în marea BRITANIE și s-a mutat aici.”

Dar există, de asemenea, cu provocări serioase. România a fost mult timp considerat unul dintre cele mai corupte națiuni din UE. În ciuda progreselor înregistrate, există încă probleme majore. În februarie, țara a cunoscut cele mai mari proteste din ultimele decenii, după ce guvernul a împins printr-o legislație care ar fi în mod eficient dezincriminat nivel scăzut de corupție. Guvernul a dat înapoi, dar nu a fost încă pentru a recâștiga încrederea publicului.

Infrastructura de transport este, de asemenea, slabă. România a venit 128 din 138 de țări pentru calitatea infrastructurii rutiere în ultimele Forumul Economic Mondial, Raportul Global al Competitivității; sistemul feroviar, care este bătrân și lent, a venit ceva mai bine la 79. Există doar 747km de autostradă în toată țara.

Există, de asemenea, îngrijorarea cu privire la creșterea deficitului. În 2016, deficitul bugetar – diferența dintre stat venituri și de cheltuieli a crescut de la 3% din PIB, de la 0,8% în 2015, ca urmare a creșterii cheltuielilor și reduceri de taxe. „Principala preocupare pentru economie este situația fiscală”, spune Raiffeisen lui Dumitru. „Deficitul este sub presiune.”

Chiar și așa, economia României pare să continue să se extindă în viitorul apropiat. „E greu să susțină mai mult de 5% creștere economică”, spune Dumitru. „Cei mai mulți analiști prezic mai aproape de 4% pentru anul viitor. Dar chiar și de 4% va fi, probabil, una dintre cele mai mari rate de creștere din Europa, asa ca nu e rau deloc.”